Terminering Fiber - Utbildningsbevis

Kurslängd

1 dag

Kursmål

Ge kompetens för att arbeta i fibernod. Du får kunskaper om den senaste standarden för hur kontaktytor ska bedömas, du får träna på att rengöra och inspektera SC och LC-kontakter både i UPC och i APC utförande. Du får en översikt på olika FTTx-lösningar och grundläggande fiberteori.

Klicka här för att se hur den här kursen hänger ihop med övriga kurser inom fiberområdet.

Innehåll

- Grundläggande fiberteori
- FTTx nät olika lösningar för fiberaccess
- Hur går det att se om det är trafik i en fiberpatch
- Hur testas en fiberlänk, vad är det för skillnad mellan optisk dämpning dB och optisk effekt dBm
- Märksystem av fiberuttag i ODF:er, olika lösningar.
- Hur bedöms fiberkontakters renhet

Alla som arbetar i fibernoder måste nu visa att de har rätt kompetens genom att genomgå ett prov. För att förbereda dig för provet har vi tagit fram en endagsutbildning där de viktigaste momenten gås igenom. Vid kursdagens slut får du möjlighet att avlägga prov för Incerts utbildningsbevis. Vid godkänt på prov skickar Incert utbildningsbeviset till den adress som deltagaren angivit vid provtillfället. Incert tar även ut en avgift för utfärdandet av utbildningsbeviset.

Operatörer kräver utbildningsbevis
Fiberoptiska inkopplingar kräver extrem renhet för att allt ska fungera felfritt. Innan en patchkabel ska anslutas måste den alltid först kontrolleras med videomikroskop och då kan det vara svårt att bedöma om fiberkontakten är tillräckligt ren.
Sitter det redan en fiberkontakt i den position ni ska ansluta till kräver idag de flesta operatörerna att den befintliga fiberpatchen ska kontrolleras med trafikpenna.
Då det på många håll varit problem med fiberpatchningen i fibernoderna ökar nu Sveriges största fiberoperatör Skanova, tillsammans med kabel-TV operatören Com Hem kraven på dem som ska gå in och arbeta i deras fibernoder.
I en fibernod passerar en mängd trafik och en felaktig fiberkontakt kan betyda mycket problem för en stor mängd kunder och även skadeståndskrav.

Målgrupp

Alla personer som har arbetsuppgifter i fibernoder.

Förkunskaper

Grundläggande kännedom om optofiber, fiberkontakter och patchkablar

Kurstillfällen

Ort
Jönköping
27 sep 2018

Malmö
04 okt 2018

Linköping
09 okt 2018

Stockholm
23 okt 2018

Göteborg
20 nov 2018

Stockholm
28 nov 2018

Visa fler orter och datum

Kontakta oss

0155- 29 29 29

Priser

15050 kr exkl moms
Elektriker som omfattas av installationsavtalet.
Gymnasielärare på ETGs partnerskolor.

25050 kr exkl moms
Tjänstemän på Installatörsföretagens medlemsföretag. Gymnasielärare på elprogrammet.

35600 kr exkl moms
Personal från andra företag än ovan.

ÖVRIG INFORMATION
Klicka här för att läsa om hur du anmäler dig, vilka avbokningsregler som gäller, kallelser och annat som du behöver veta


Nöjd kundgaranti
Det viktigaste för oss är nöjda kunder. Om kursen inte uppfyller det vi lovar eller om du av någon annan anledning inte är nöjd hoppas vi att du ger oss möjlighet att rätta till det.

Vänligen kontakta vår säljavd. på telefon 0155-292929 eller mejla här
 
Boknings- och avbokningsregler
Anmälan gör du via”Boka”-knapp för det kurs- eller utbildningstillfälle du är intresserad av. Anmälan är bindande och i samband med din anmälan får kontaktpersonen en bekräftelse som normalt sett skickas ut kommande vardag (undantag för helgdagar och semester)

Lämnas återbud senare än 14 dagar före kursstart faktureras 50% av kursavgiften. Vid återbud samma dag som kursstart eller om deltagare helt uteblir utan avbokning, faktureras hel kursavgift. Anmäld kursdeltagare kan ersättas med annan person (intill dag för kursstart).

Kallelse skickas ut direkt till kursdeltagaren ca 2 veckor före kursstart.

Betalningsvillkor
Fakturering sker efter första kursdag med betalningsvillkor 30 dagar netto. Efter förfallodagen debiteras gällande dröjsmålsränta.

Fulltecknad kurs
Om kursen du anmäler dig till skulle vara fulltecknad, erbjuds du annan kursplats eller placering på väntelista.

Inställd kurs

Skulle ett kurstillfälle inte kunna genomföras förbehåller vi oss rätten att ställa in kursen. Meddelande skickas till anmälda kursdeltagare ca 2 veckor före kursstart.

Hotellbokning
Hotellkostnader ingår inte i kursavgiften men vi kan i de flesta fall hjälpa till med hotellbokning. Kursdeltagare erhåller då EUUs rabatter.

PUL
Insamlade personuppgifter kommer endast att användas för kursadministration och EUUs egen information.